quantum metal simpanan emas patuh syariah

Perbezaan antara hutang jahat dan hutang baik

hutang

Table of Contents

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Jika hutang tidak dikelola dengan baik, ia dapat mengarahkan peminjam menuju kehancuran kewangan. Mengikut pandangan Robert Kiyosaki, terdapat dua jenis iaitu hutang yang membawa faedah dan hutang yang membawa beban.

Hutang yang membawa faedah akan memberikan manfaat kepada peminjam walaupun ia berada dalam hutang. Sebaliknya, hutang yang membawa beban akan memberatkan peminjam.

Apakah perbezaan antara hutang yang membawa faedah dan hutang yang membawa beban?

Hutang Baik

Hutang baik merujuk kepada jenis hutang yang memberikan manfaat dan nilai tambah kepada peminjam, sama ada melalui pendapatan tambahan atau peningkatan nilai aset. Hutang baik sering digunakan untuk tujuan memiliki aset.

Sebagai contoh, pinjaman perumahan merupakan salah satu jenis pinjaman baik yang popular, kerana ia digunakan untuk melabur dalam hartanah. Dengan menggunakan pinjaman perumahan, anda dapat mendapatkan keuntungan dari peningkatan nilai hartanah tersebut dan pada masa yang sama, menghasilkan pendapatan pasif melalui sewaan bulanan.

Sebagai ilustrasi, jika anda membeli rumah pada harga RM100,000, kemungkinan nilai rumah itu akan meningkat kepada RM200,000 selepas lima tahun. Ini bermakna anda telah memperoleh keuntungan sebanyak RM100,000 dalam tempoh lima tahun, dan pada masa yang sama, pembayaran bulanan kepada pihak bank dapat ditanggung oleh penyewa rumah anda.

Selain pinjaman perumahan, terdapat jenis pinjaman baik lain iaitu pinjaman kereta yang digunakan untuk disewakan semula. Walaupun nilai kereta ini akan berkurang setiap tahun, pendapatan yang diterima melalui sewaan kereta menjadikan pinjaman ini sebagai pinjaman yang baik.

Hutang baik yang menjana keuntungan

Cerita Tony Fernandes: Bukti kejayaan good debt dalam memulakan Air Asia.

Anda mungkin pernah mendengar kisah seorang Billionaire Malaysia iaitu Tony Fernandes semasa beliau pertama kali menubuhkan syarikat penerbangan, Air Asia. Pasti anda dapat menebak apa itu good debt dari cerita ini. Menurut sumber, beliau telah mengambil hutang sebanyak 40 juta untuk membeli dua buah kapal terbang bagi memulakan perniagaannya. Setahun kemudian, akhirnya beliau berjaya menjana keuntungan dan melunaskan hutang tersebut. Inilah contoh yang baik tentang hutang yang dapat menjana pendapatan.

Anda boleh ‘gunakan’ duit orang lain untuk bayarkan hutang anda

Anda mempunyai hutang tetapi orang lain yang membayarnya. Adakah perkara ini boleh dilakukan?

Jawapannya, boleh! Sebagai contoh, anda membeli sebuah kereta tetapi hanya menggunakannya pada waktu tertentu, seperti ketika hujan atau perlu perjalanan jauh. Sebagai rutin harian, anda lebih cenderung menggunakan motosikal. Daripada membiarkan kereta tidak digunakan, lebih baik menyewakannya kepada orang lain. Duit daripada sewaan tersebut dapat digunakan untuk membayar ansuran kereta atau kos pembaikan.

Selain itu, anda juga berpeluang mendapatkan kereta secara percuma dengan menyertai pertandingan yang menawarkan hadiah kereta. Dengan dua pendekatan ini, anda dapat mengelak daripada berhutang kerana sewa atau pihak penaja yang akan membayar kereta bagi pihak anda.

Tempoh pembiayaan yang panjang

Secara amnya, semakin lama tempoh hutang, bayaran bulanan yang dikenakan akan menjadi lebih rendah. Sebagai contoh, pinjaman perumahan sering mempunyai tempoh panjang seperti 30 hingga 40 tahun. Ini membolehkan nilai aset tersebut meningkat dari segi nilai tanpa membebani anda dengan komitmen bulanan yang terlalu tinggi.

Hutang untuk membeli asset

Ini adalah tujuan utama membuat hutang. Janganlah tunggu sehingga umur lanjut baru anda mempunyai simpanan yang mencukupi untuk membeli aset. Dengan menggunakan hutang, anda dapat memiliki aset yang harganya sangat tinggi. Selalu periksa tujuan anda berhutang, adakah ia berada di landasan yang betul? Dengan memiliki aset, anda dapat menjana pendapatan tambahan melalui cash flow hasil sewaan dan peningkatan nilai aset (capital appreciation).

hutang jahat
sumber : unsplash

Hutang Jahat

Hutang jahat merujuk kepada jenis hutang yang akan mengurangkan jumlah gaji atau pendapatan yang diterima setiap bulan. Jenis hutang ini juga akan menyebabkan beban peminjam meningkat.

Contoh daripada hutang jahat termasuk hutang peribadi yang digunakan untuk keperluan peribadi. Hutang ini memaksa peminjam menggunakan sebahagian daripada gaji mereka untuk membayar kepada pihak bank.

Hutang kereta yang digunakan untuk kegunaan peribadi juga boleh digolongkan sebagai hutang jahat kerana ia mengalami penurunan nilai seiring berjalannya masa, dan pada masa yang sama, meningkatkan tanggungjawab kewangan peminjam.

Apabila membeli kereta dengan harga RM50,000, selepas 5 tahun nilai kereta akan merosot menjadi RM20,000, namun baki hutang bank masih melebihi RM20,000. Ini bermakna, dalam menjual kereta, anda akan perlu melangsaikan baki hutang kepada bank tanpa memperoleh pulangan apa-apa.

Hutang jahat menghabiskan duit anda (tiada pulangan)

Ingatlah, hutang baik boleh berubah menjadi hutang jahat. Ambil sebagai contoh pinjaman rumah. Jika anda tidak dapat menyewakan rumah tersebut, ia boleh menjadi bebanan kepada anda. Hal ini menjadi masalah apabila tanggungan kewangan semakin meningkat dan yang paling sedih, anda tidak berpeluang untuk menyimpan atau melabur.

Anda tanggung hutang sendiri

Berbeza dengan hutang baik, anda tidak dapat mengamanahkan orang lain untuk membayar hutang bagi pihak anda. Secara ringkasnya, jika rumah atau kereta tidak disewakan untuk mendapatkan pendapatan, anda perlu menggunakan dana sendiri untuk melunaskan hutang tersebut.

Tempoh pembiayaan yang singkat

Biasanya, tempoh hutang yang singkat ini mempunyai tarikh tertentu bagi anda untuk menyelesaikannya dengan secepat mungkin. Sebagai contoh, kad kredit. Anda perlu membayar hutang tersebut sepenuhnya tanpa meninggalkan baki untuk mengelakkan bank dari mengenakan caj atau faedah ke atas jumlah tertunggak. Hal ini disebabkan kadar faedah bagi kad kredit adalah yang paling tinggi, sehingga boleh mencapai 18%, jika dibandingkan dengan instrumen hutang yang lain.

Semata-mata memenuhi kemahuan dan gaya hidup

Tidak bijaksana berhutang semata-mata untuk memuaskan nafsu dan mempertontonkan kekayaan. Walaupun hidup hanya sekali, jangan sekali-kali mengorbankan masa depan dengan tindakan yang akan menyusahkan hidup di kemudian hari. Risau bahawa anda tidak hanya akan menyulitkan diri sendiri, tetapi juga orang-orang di sekeliling anda.

Apa yang perlu anda faham?

Pinjaman perumahan, yang biasanya dianggap sebagai hutang baik, boleh menjadi hutang jahat apabila rumah digunakan untuk kegunaan peribadi. Walaupun nilai rumah mungkin meningkat, pembayaran bulanan kepada bank akan meningkatkan tanggungjawab kewangan peminjam.

Hutang pendidikan merupakan satu jenis hutang yang baik kerana ianya merupakan bentuk pelaburan yang memberi peluang pekerjaan kepada peminjam.

Untuk lebih mudah difahami, hutang yang baik akan meningkatkan pendapatan peminjam, manakala hutang yang jahat akan mengurangkan pendapatan peminjam.

Pelaburan emas patuh syariah

Anda berminat untuk mulakan simpanan emas? Masih tercari-cari pelaburan emas yang mematuhi piawaian syariah?

Anda boleh mulakan simpanan emas anda serendah RM10 sahaja dengan Quantum Metal. Jom saya tunjukkan cara-cara untuk daftar Akaun Simpanan Emas. PERCUMA JE!

profile image
Hasif Haron

Consultant QM

Nurha Group

No. Tel : +60125656066

kiraan zakat emas
Kiraan Zakat Emas

Pendahuluan Selamat datang, pembaca yang dihormati! Anda mungkin berada di sini kerana anda ingin tahu bagaimanakah kiraan zakat emas. Selamat datang ke panduan komprehensif ini.

Baca Artikel »